Muzeu Virtual Marubi , ‘thesari’ që po zbulohet çdo ditë - Ministria e Kulturës
Postuar më: 15/10/2015

Muzeu Virtual Marubi , ‘thesari’ që po zbulohet çdo ditë

Nga Shkodra,  më 14 tetor 2015 mori jetë duke u publikuar online për publikun , Muzeu Virtual Marubi. Në prezantimin e këtij projekti  nderuan Ministrja e Kulturës Znj. Mirela Kumbaro, Kryetarja e Bashkisë së Shkodrës Znj. Voltana Ademi, Drejtoresha e UNDP Znj. Yesim . Oruc Yesim, Drejtori i Fototekës Kombëtare “Marubi” Z. Luçjan Bedeni si dhe stafi i projektit MAVIMU.

Muzeu Virtual Marubi përfshin rreth 100.000 fotografi të shkrepura gjatë gjysmës së dytë të shekullit XIX-të dhe fillimit të shekullit XX-të. Ky projekt konsistoi në arkivimin, katalogimit dhe dixhitalizimin e arkivës fotografike të Fototekës Kombëtare Marubit, dhe krijimin e një faqe web për promovimin dhe prezantimin për vizitorët të cilët dëshirojnë për të zbuluar më shumë rreth identitetit kulturor dhe historisë së Shqipërisë, përmes përfshirjes në një udhëtim vizual të fotografive online.Deri më tani, projekti ka arritur të dixhitalizojnë në rezolucion të lartë pjesën më të vjetër të arkivit, koleksionin e Dinastisë Marubi me rreth 100.000 fotografi, ndërkohë që procesi i arkivimit dhe katalogimi dixhital vazhdon…

UNDP Albania zbatoi projektin Virtual Museum Marubi – MaViMu – përmes programit të saj ART GOLD 2, në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës, Fototekën Kombëtare “Marubi” dhe Rajonin  Autonom të Friuli-Venezia Xhulias nga Italia, rajon ky i njohur edhe për traditën në katalogimin dhe digjitalizimin e imazheve. Ky projekti është në përputhje me Planin Strategjik Rajonal të Shkodrës duke u fokusuar në turizmin e qëndrueshëm.Gjithashtu projekti pason kërkesën e qeverisë për të ruajtur dhe për të promovuar vlerat e trashëgimisë kulturore dhe historike të Ballkanit që gjenden në arkivin e Fototekës Kombëtare “Marubi”.

2013: inventarizuam për të parën here  500 mijë fotografi nga Fototeka Kombëtare Marubi

2014: investuam dhe përgatitëm projektin modern të Muzeut të  ri në Shkodrën e lashtë

2014 – 2015: digjitalizuam 100 000 fotografi dhe hapëm Muzeun Virtual

2015 filluam punimet për ndërtimin e Muzeut të  ri të Fotografisë

2016 objektivi : do të hapë dyert  Muzeu Marubi

 

www.marubi.gov.al

Marubi virtual: © i mbrojtur

Çdo foto do të regjistrohet pranë ‪ institucionit Qendra Inventarizimit të Pasurive Kulturore